Anbefalt vekt på sekk

Har du en stor sekk, finner du bare mer å putte oppi den. En mindre sekk tvinger deg til å prioritere. Det sparer vekt og øker sannsynligheten for en bedre tur.

Vekt på sekken

Hvor mye man kan bære er selvfølgelig individuelt. Det er avhengig av treningsnivå, erfaring med sekk på ryggen og vilje til å tåle ubehag over tid.

Sekkens vekt påvirker i stor grad turen. Både hastighet, avstand du kan tilbakelegge og sannsynlighet for skader. I tillegg blir energibruk påvirket av vekten på sekken [1]. Økt energibruk leder igjen til mer behov for mat som igjen øker vekten. Det er derfor tungtveiende grunner til å tenke på hva du bærer med deg.

En tommelfingerregel for tursekken er at den ikke bør veie mer enn 20-30 prosent av kroppsvekten. Veier du 75 kg så utgjør det 15-23 kg. (Se tabell lenger nede i artikkelen).

Fem tiltak for å redusere vekt:

  1. Pakk i en mindre sekk.
  2. Vurder hvor mye komfort du egentlig trenger.
  3. Ting du ikke har brukt på flere turer, legger du igjen hjemme (typisk kjekt å ha ting).
  4. Vær bevisst på vekt og næring i maten.
  5. Når du skal ha nytt utstyr, vurder utstyr med lettere vekt.
Hvor er det blitt av stien? På vei fra Kristiansand til Grimstad.
Hvor er det blitt av stien? På vei fra Kristiansand til Grimstad.

Pakk i en mindre sekk

Det er spesielt to fordeler med å pakke i en mindre sekk. For det første er egenvekten til sekken mye mindre. En 120 liters sekk veier fort over 4 kg. En 70 liter veier rundt 2 kg. For det andre får du plass til mye mindre. Det tvinger deg til å prioritere.

På pakkelisten din bør du skille mellom det som være med og det som bør være med. Det er fort gjort å ta med for mange kjekt å ha ting. Pakk sammen utstyret i ulike kategorier og sjekk vekten på innholdet. Da får du et mer rasjonelt forhold til hvor mye ting faktisk veier.

Jeg har en "uskreven regel" om at ting jeg mener er viktig, men ikke har brukt i løpet av sesongen, ikke blir med til neste år. Det gjelder selvfølgelig ikke sikkerhetsutstyr som førstehjelp. Men det tunge multiverktøyet har jeg for lengst sluttet å ha med på tur som et eksempel.

Tabellen nedenfor viser et estimat på hvor tung sekken bør være. Min pakkeliste for barmarksturer i høyfjellet gir 15 kg før mat og brennstoff. Da bærer jeg enkelte ting som er for to personer (telt, kjøkken m.m.). Jeg veier mellom 80 og 85 og synes sekken begynner å bli for tung når den går opp mot 24 kg. Vekten er i utgangspunktet ikke noe problem, men sekken får da mye fokus på bekostning av turen og de vakre omgivelsene.

Ikke nøyaktig vitenskap, men en tommelfingerregel.
Ikke nøyaktig vitenskap, men en tommelfingerregel.

Maten er en stor del av vekten

Mat veier ganske mye. Spesielt næringsrik mat. Det er derfor mye vekt å spare ved å velge mat uten vann. Hjemmelaget frokostblanding, potetmos eller frysetørket middag er her gode alternativer. Samtidig er mat også velferd. Mat som du ikke orker å spise har ingen nytte. Det er derfor viktig å ha med sjokolade, kake, nøtteblanding eller andre næringsrike små gleder du kan spise utover dagen.

Sekken blir jo også lettere etter hvert som du spiser mer av maten du bærer med. På langturer er det derfor normalt å starte litt roligere for å komme i gang. Du vil fort oppleve at du nesten kan gå dobbelt avstand på siste etappe på ukesturen enn hva du klarte av kilometer den første dagen.

Et annet alternativ er å skaffe deler av maten underveis på turen. Fisk er et av de vanligste alternativene. Men husk at fiskeutstyret også veier litt og det er ikke sikkert at fisken biter.

Lettere utstyr kan være et alternativ

Etter hvert som du har gått litt med sekk så finner du en vekt du klarer ganske greit. Husk at kroppen normalt trenger 2-3 dager å venne seg til sekken. Hvis du fortsatt har en for tung sekk, kan et alternativ være å kjøpe utstyr som veier litt mindre når noe er slitt ut og må byttes.

Alternativer for å spare vekt:

  • Bytt fra syntetisk sovepose til dun
  • Lettvekts brenner og gryte
  • Bytte den tykke ullgenseren med dunjakke
  • Kjøp lettvektstelt fra en kvalitetsleverandør (Hilleberg, Hellsport, o.l.)
  • Bytt til en moderne sekk

Husk at lettvektsutstyr er ganske dyrt og ofte er litt mindre slitesterkt for å spare vekt. Ultralett utstyr kan derfor av og til ikke være det beste til vanlig friluftsaktivitet. Les mer om utstyr på vår pakkeliste for sommerhalvåret.