Hardangerjøkulen

Hardangerjøkulen er en av våre flotteste isbreer. Her arrangeres det faktisk årlig 17. mai ski-tog. Minst like artig er det å ta turen med stegjern.

Kort oppsummert

12-20 km | 5-8 timer | 1800+ moh | Start og slutt: Finse | Delvis merket sti | Erfaren

Linn på vei opp brefallet.
Linn på vei opp brefallet.

Guidet tur på Hardangerjøkulen er en opplevelse for livet. For deg som aldri har gått på en isbre, er dette en av de lettest tilgjengelige av de store isbreene i Norge.

Den enkleste veien til Finse er med toget. Men sykkel på Rallarvegen er også et godt alternativ. Her er Finsehytta et godt utgangspunkt for både overnatting og en god matbit.

Hardangerjøkulen sett fra nord mot sør. Kilde Alltrails.com
Hardangerjøkulen sett fra nord mot sør. Kilde Alltrails.com

Turidéen

Da vi skulle sykle Rallarvegen fra Haugastøl til Flom var overnatting på Finsehytta og brevandring en opplevelse vi bare måtte få med oss.

Inn til isbreen

Fra Finsehytte er det rundt 5 kilometer inn til der hvor isbreen starter. Terrenget inn er veldig lettgått, og det er mulig å følge sti store deler av veien.

Vi har med en fellestur arrangert av et selskap. De hadde lagret mye av utstyret inne ved breen. Det er viktig å poengtere at man ikke skal ta seg opp på en isbre uten nødvendig utstyr og kompetanse.

Opp mot toppen

Etter at vi hadde gått opp noen spektakulære is-formasjoner i brefallet, flatet terrenget litt ut og vi kunne gå mer på snødekket isbre. Men også her kunne sprekkene dukke opp.

Veien ned

Veien tilbake gir en nydelig utsikt ut over Finse med Hallingskarvet i bakgrunnen. Her fikk vi også et lite vindstille øyeblikk med blå himmel før uværet kom tilbake igjen. På Finse får mann all slags vær i løpet av få minutter.