Valle - Bortelid

En av klassikerne i Setesdalsheiene. Et populært område - ikke uten grunn. Det er lett tilgjengelig, lettgått og har fantastisk natur. Mot slutten blir det riktignok litt mer myr.

Kort oppsummert

81 km | 3 netter | Start: Berg i Valle | Slutt: Bortelid | Merket sti | DNT-hytter | Viderekommen

Denne turen tilbyr det ypperste av Vestheiene i Setesdal. Fra topper over 1400 meter over havet og tørre forhold i nord til myrer og skog i sør. Her kan man pakke lett sekk og leve av det hyttene har å by på. Men husk at det er eksponert høyfjellsterreng, spesielt i starten av etappen.

Turen starter ved busstoppet langs riksvei 9. Her er det en bratt bakke opp til Berg hvor den merkede DNT-stien starter. Enkelte velger å bestille Taxi opp denne bakken for å spare krefter. Vel oppe går man i et myrlendt terreng før man kommer til høyfjellet og Stavskar. Etter hytta er det en bratt oppstigning mot turens høyeste parti på over 1200 moh, før det sakte, men sikkert går nedover mot Bossbu.

Turens andre dag byr på den lengste etappen, men kanskje også den flotteste. Her fortsetter man i et relativt tørt terreng i 1000-metershøyde forbi Svartenut til Øyuvsbu. Ved veldig tørre år kan det være begrenset drikkevann fra Stavskar og ned til Kyrkjenostjørni. En annen ting å tenke på er at det kan være folksomt på Øyuvsbu, grunnet nærheten til Suleskarveien.

På den tredje dagen går turen inn i et merkbart våtere område. Mye av dette skyldes at turens tørre og steinete partier er byttet ut med frodige partier ned mot 800 høydemeter. På den positive siden gir dette rikelig med drikkevann. Vel fremme ved Gaukhei så kan man nyte en av DNT sine mest avsidesliggende hytter.

Siste dag finnes det flere muligheter. Vi gikk til Bortelid, men man kan også gå til Ljosland, Langeid eller Donsen, via Kvinen. Alle valgmuligheten gjør også at stien til Bortelid er noe mindre oppgått og dermed også mer igjengrodd. Fordelen er at etappen bærer preg av litt mer urørt terreng. Mot slutten av etappen går ferden gjennom skiløypetraseen til Skisenteret.

Rute, ca. 81 km

  1. Berg i Valle, via Stavskar, til Bossbu, 19 km
  2. Bossbu, via Svartenut, til Øyuvsbu, 24 km
  3. Øyuvsbu til Gaukhei, 17 km
  4. Gaukhei til Bortelid, 21 km

Turidéen

Vi hadde lenge hatt lyst til å gå denne klassikeren i Vestheiene. Dette er turen onklene til Linn lenge har anbefalt. Når min søster og kona ville bli med på tur fra hytte til hytte, var valget av turterreng enkelt.

Etappe 1: Berg i Valle til Bossbu, 19 km

Første etappe starter ved busstoppet langs riksvei 9. Her følger en bratt stigning på asfalt opp til Berg. Det er denne stigningen mange velger å bli kjørt opp. Det reduserer etappen med rundt 6 km og 2 timer. Det er godt merket hvor du skal ta av fra veien og over på sti. I starten er det myr- og skogsterreng langs elva Holtoni. I stigningen opp mot Rennevatnet endrer underlaget karakter til fjell og stein.

Partiet forbi Stavskar og helt frem til Bossbu er et av turens vakreste partier. Det er en litt tøff stigning opp Stavbrokka og videre opp til turens høyeste punkt, men så er det jevn nedstigning mot Bossbu. Det er godt med drikkevann på hele denne etappen. Når du kommer frem, kan du nyte utsikten utover Botnsvatnet fra kjøkkenet på Nye Bossbu.

Etappe 2: Bossbu til Øyuvsbu, 24 km

Den andre dagen byr på den lengste etappen. Det er lett å finne frem, selv om man alltid blir glad når man møter en veiviser, som den ved Auguntjørni. Hvis du vil, er det mulig å dele den opp ved å overnatte på Svartenut.

Turen går igjennom et relativt lettgått terreng med kun få stigninger. Du holder deg på rundt 1000 meter hele dagen, med unntak av nedstigningen på slutten av etappen. Normalt sett skal det være godt med drikkevann på etappen, men da vi gikk den i 2018 var det veldig tørt og dårlig med vann i bekkene fra Svartenut og ned til vann 973 nord for Øyuvsbu.

Etappe 3: Øyuvsbu til Gaukhei, 17 km

På dag tre begynner terrenget å gradvis endre seg fra tørre stier til litt mer myr. Det er fortsatt lett å finne frem og på denne etappen er det rikelig med drikkevann. Terrenget er kanskje litt mer småkupert enn forrige dag, over toppene før Reinshornvatni og Søtevatnet. Men så er etappen til gjengjeld en del kortere.

Går du på riktig tidspunkt så byr stort sett hele turen på et veldig godt multeterreng. Det er noe varmere og lavere lenger sør, så der vil de ofte modnes først. Men husk å ikke ta for mange pauser. Det er en del kilometer som skal tas før Gaukhei.

Etappe 4: Gaukhei til Bortelid, 21 km

Den fjerde etappen bringer deg nærmere skogen og sivilisasjonen. Gaukhei er en av DNT-sine mest avsidesliggende hytter, så du har en lang dag foran deg, uansett hvilken retning du tar. Vi gikk ned til Bortelid, der vi har familiehytte. Men den raskeste veien er ned til Ljosland, der det også er mulighet for båtskyss den siste delen over det regulerte Langevatn.

Når du passerer Store Troget passer det med et bad før du er ferdig med turen. Det er ikke så veldig mange som går mellom Bortelid og Gaukhei på sommerhalvåret. Dette gjør at stien er av litt dårligere kvalitet. Det er derfor stor glede når du endelig ser Skrivarknuten. Toppen er godt synlig fra de fleste steder på Bortelid og betyr at du nærmer deg målet.

Myr og vegetasjon gjør også at tankene faller tilbake til de gode stiene i starten av turen. Men siden det er siste etappe, er jo fokus ofte på å fullføre. Så det går greit over de siste myrdragene ned mot skisenteret og Bortelid.